De leeftijd voor oldtimers is in Nederland de laatste jaren al vaak gewijzigd. Dit door steeds strengere Europese regelgeving. Tot eind december 2013 bedroeg de minimumleeftijd voor een oldtimer 25 jaar.
Vanaf 1 januari 2014 is deze regel echter aangepast en dient een wagen minimum 40 jaar oud te zijn om als oldtimer ingeschreven te worden en aan de vrijstelling voor wegenbelasting te voldoen.
Doordat de grote stap van 25 naar 40 jaar zijn er zeer veel wagens de titel van oldtimer verloren. Om toch tegemoet te komen heeft men voor deze mensen een overgangsregeling ingevoerd. Je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Deze geldt enkel voor benzinevoertuigen. Wagens die op LPG of Diesel rijden komen dus niet in aanmerking.
- De wagen mag enkel ingeschreven worden op naam van privƩpersonen. Dus niet op naam van een bedrijf
- De wagen moet ten laatste op 31 december 1987 voor de eerste maal zijn ingeschreven. Hier mag dus uiteraard de leeftijd van 40 jaar niet overschreden worden.
- Je mag hierdoor wel niet rijden tijdens de maanden december, januari en februari. Enkel voor je keuring mag je tijdens deze periode naar het keuringsstation rijden.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanvraag bij de belastingdienst om van deze overgangsregel te mogen genieten. Voldoe je, dan betaal je maar een kwart van het normale tarief. Nog eens eenvoudig nakijken of je zeker voldoet aan de maatregelen doe je hier.
Benieuwd naar de Belgische wetgeving? Klik dan hier.