We kennen het allemaal. De winter komt eraan en het enige wat we willen is onze oldtimer zo goed mogelijk beschermen tegen alle nare gevolgen die we kunnen tegenkomen bij de volgende eerste lente-start. Klassiekers zijn namelijk veel gevoeliger voor het slechte weer, vocht, regen en de lage temperaturen tijdens deze maanden. Daarom zetten vele eigenaars hun oldtimer op winterstalling. Maar hoe doe je dit nu op de juiste manier? Met deze 10 tips komt je wagen als nieuw buiten na een lange winter!
1. Onderhoud
Wacht niet met een degelijk onderhoud te geven aan je oldtimer na de winter. Wanneer oude olie te lang in stilstand in de motor blijft liggen zou die deze kunnen aantasten door de schadelijke zuren die het bevat. Geef je oldtimer dus voor hem op stal te zetten en volledig verse hoeveelheid olie. Ook oude remvloeistof kan zorgen voor vastzittende remmen. Controleer deze dus zeker en vervang indien nodig.
Bovenop deze 2 klusjes zijn de wintermaanden uiteraard ideaal om allerlei andere (aanslepende) reparaties aan je oldtimer te doen. Maak dus gebruik van deze tijd zodat je wagen tiptop in orde is voor de lente begint.
2. Een goede wasbeurt
En nee, hier hebben we het niet over eens door de wasstraat te rijden. Was je oldtimer eens goed met de hand met een normale autoshampoo en spoel hem af met een zachte waterspuit. Gebruik ook geen hogedruk reiniger, zo voorkom je dat water in de foute plaatsen terecht komt waar het kan zorgen voor roest. Vergeet zeker ook niet de wielkasten en het onderstel een spoelbeurt te geven, opnieuw met een normale spuit. Zo verwijder je vuil en zand dat voor roest kan zorgen. Na hem te wassen en goed af te drogen kan je de wagen nog polijsten. Zo geef je deze nog een goede beschermende laag om de wintermaanden te doorstaan.
Met deze tip voorkom je dus dat bepaald vuil langzaamaan in je verf bijt tijdens de maanden stilstand.
3. Ga eens rijden
Na het wassen kan het zijn dat er toch vocht op onaangenamen plaatsen is terecht gekomen. Ga daarom eens een goede rit maken zodat je de motor en de uitlaat goed op temperatuur brengt. Zo droog je vanzelf al het overblijvende vocht op en kan je meteen je batterij goed opladen.
4. Remmen en koppeling
Druk gedurende de winterstalling je remmen en koppeling af en toe eens in. Zo voorkom je dat deze blijven steken en pomp je de vloeistof eens door het systeem.
5. Brandstoftank
Zorg dat je benzinetank volledig gevuld is wanneer je je oldtimer wegzet. Wanneer deze maar voor een deel gevuld is kan de overige lucht in de benzinetank zorgen voor roest. Iets wat je wil vermijden uiteraard.
6. Batterij
Het veiligste is om de accu volledig uit de wagen te halen wanneer hij in een niet verwarmde en niet geisoleerde ruimte staat. In de andere gevallen volstaat het ontkoppelen van de batterij. Het beste is om de accu met behulp van een goede druppellader in de winter op te laden. Zo voorkom je dat deze kapot gaat tijdens de winterstalling.
7. Banden
Wanneer je oldtimer lang stilstaat kan het gewicht ervoor zorgen dat je banden āvierkantā worden door doorzakking. Pomp daarom je banden 0,5-1 bar harder op dan normaal tot een minimale druk van 3 bar om dit te vermijden.
8. Rubbers
Rubber heeft van eigenschap als materiaal dat het kan verstijven en verduren naar verloop van tijd. Om ze flexibel te houden kan je ze insmeren met vaseline of silicone waardoor ze meteen een langere tijd zullen meegaan. Je kan evenals de deuren en het kofferdeksel op een kier open laten staan. Zo zorg je voor extra ventilatie in de wagen en dat je rubbers niet samengedrukt blijven.
9. Handrem
Gebruik je handrem niet! Zet de auto beter in versnelling wanneer je hem wegzet. Zo voorkom je dat je remmen vast komen te zitten.
10. De stallingsplek
Misschien is dit nog de belangrijkste tip van al. Waar zet ik nu mijn oldtimer? Het beste is uiteraard in een afgesloten garage die verwarmd en niet vochtig is. Zo voorkom je het beste de vorming van allerhande roest. Heb je zelf geen plaats? Geen zorgen, tegenwoordig zijn er vele bedrijven die specifieke winterstalling voor oldtimers aanbieden.